Een royale en sfeervolle, in Kempische bouwstijl gebouwde, eengezinswoning aan het Kerkpad in Luttenberg, grenzend aan een ruime en glooiende achtertuin tot aan het bos.

Deze bouwstijl vanuit België kenmerkt zich voornamelijk door de vele detailleringen en exclusieve bouwmaterialen. Oude Belgische paapstenen, oude holle dakpannen en natuursteen zijn tijdens het bouwproces rechtstreeks vanuit België geïmporteerd. Onder en boven de raamkozijnen is Belgisch hardsteen toegepast. Een échte blikvanger van deze woning is de natuurstenen omlijsting bij de voordeur.

Gezamenlijk hebben we een bouwplan opgesteld waarin specifieke wensen zijn verwerkt. Een wens was een moderne hedendaagse indeling met veel daglicht toetreding. Dit komt onder meer tot uiting door een groot glaskozijn dat zonder (kruis)roeden tot aan de grond in de zijgevel is geplaatst. Opvallend aan dit raamkozijn is het ingebouwde randkozijn, waardoor het lijkt alsof het glas in de muur van de woning verdwijnt. Tevens was de wens van de familie om een energiearme woning te ontwerpen met toepassing van duurzame ecologische bouwmaterialen. Om dit te bewerkstelligen zijn spouwmuren van 46 centimeter dik met 20 centimeter dikke steenwolisolatie
opgebouwd. Daarbij is het stucwerk op de binnenmuren van leem, een mengsel
van zand, klei en natuurlijk bindmiddel dat vocht- en warmteregulerend werkt.

Als dakisolatie zijn iso-vlas dakplaten toegepast van 37 cm. Dik. De isolatie hierin bestaat uit het natuurproduct vlas, met als eigenschap milieuvriendelijk, dampopen, vochtregulerend, winterwarm en zomerkoel.
Hierdoor creëren ze een optimaal leefklimaat. Bovendien zijn ze zeer geluidswerend en sterk brandvertragend.
De speciaal in Kempische stijl ontwikkelde raamkozijnen zijn voorzien
van drie dubbel isolatieglas. Al met al heeft dit geresulteerd in een Rc-waarde (warmteweerstand van de buitenschil) die ruim anderhalfkeer boven de huidige eisen ligt.

De gehele begane grond vloer is voorzien van een laagtemperatuur vloerverwarming, waarbij de aanvoerwatertemperatuur niet hoger dan 55 graden Celsius is. De ventilatie in de woning wordt geregeld door middel van een gebalanceerd ventilatiesysteem, waardoor net zo veel verse lucht de woning binnenkomt als er vervuilde lucht uitgaat. Kortom, een woning met een aangenaam en verantwoord binnenklimaat en zeer energiezuinig.

  • Project: Landhuis
  • Particulier
  • Oplevering: 2016
  • Plaats: Luttenberg